Mladi u Kölnu – Petak 19. VIII 2005.


Petak 19. VIII 2005. Mjesto Leverkusen – Forum center

Kateheza s pocetkom u 09:00h Leverkusen
Predavanje je odrzao kardinal Josip Bozanic
Nazocni su uz njega: biskup Prendja i Devcic

Predavanje pocinje s rijecima:
Pred nama su mudraci s istoka.

Tema predavanja je:
ZIVJETI U SVIJETLU KAO ISTINSKI KLANJATELJI BOGU

Do Betlehema ih je pratila zvijezda. Poslije susreta s Isusom ih ne prati zvijezda. Isus je svijetlo koje zeli biti s nama. Oni su od Betlehema krenuli zajedno s Isusom. Tu se dogodio susret covjeka s Isusom, mudraca i malog djeteta, u kojem je najveca pristunost Boga. Otidose drugim putem u svoju zemlju. Da li covjek poslije susreta s Isusom moze ici istim putem ? Covjek mora otici drugim putem. Kad se dogodi susret covjeka s Isusom dolazi obracenje i put mora biti drugi. Mi smo posli na put u Köln. Vjerujem da smo ovih dana dozivjeli nesto novo.
1. Dozivjeli smo duboko zajednistvo nase katolicke vjere. Vjera nije nesto sto pripada proslosti. Dosli smo iz nase sadasnjosti, iz vjere svoje mladosti. Benedict XVI Crkva je vjera, Crkva je mlada. To dozivljavamo na razlicite nacine. Bilo susretu s obitelji, susreti s razlicitim mladima – vedrina, otvorenost, povjerenje u covjeka zbog toga sto je i u sredini Bog. Covjek je najblizi covjeku kad je u sredini Bog.
Prica da je vjera stvar proslosti, da Crkva nema buducnosti to ne odgovara istini. Proroci koji su propovijedali smrt Crkve su sada pokojni kao i njihove ideologije. Crkva zivi ne radi nas nego radi onoga koji je s nama. Krist koji je sisao na zemlju je s nama stalno sve do dana kad ce sve predati Bogu. Vjera i Crkva ima buducnost.
Sv. Otac kaze: Onda kad se mozda i svecenik, vjernik nadje u krugu ljudi gdje izgleda da je malo onih koji vjeruju. Potrebno je ojacati sigurnost da je Bog onaj kojemu pripada buducnost. Bez obzira koliko nas je malo jer Krist pripada buducnosti. Mi ovih dana dozivljavamo Bozju blizinu. Mi smo po molitvi, zajednistvu blizi Bogu. Mudraci nam govore da nije dovoljno stati i klanjati se, nego stalno treba birati ono najbolje.
Mudraci su poklonili ono najbolje Isusu Kristu. Zivot je izbor. Zivjeti kao onaj koji se daje ili zvijeti kao onaj kojemu sluze. Krscanski zivot je u davanju – biti za nekoga.
Mudraci su dali ono najbolje i Isus je bio s njima u njihovoj zemlji.
Pokusajmo u zivotu birati ono sto je najbolje, ono sto nam nudi Isus Krist. Gospodar zivota je onaj koji zna biti i reci ne. Krscanin je pozvan na hrabrost da svaki dan bira i bira ono najbolje.
Orijentiri – Rijec Bozja, sakramenti i putokaz – mapa je Crkva koja nam svjetloscu Bozjom pokazuje put.

Nakon toga je uslijedila rasprava gdje su mladi postavljali razna pitanja i Euharistija…

Pripremili Helena i Josip Anicic, vjeroucitelji Djakovacke biskupije

P.S! Ako se potkrala koja pogreska – vremena je malo i ograniceno u jednoj knjiznici u Leverkusen te i ovu priliku koristim da se zahvalim tim ljudima na darovanome vremenu i internetu da bi Vam mogli prenijeti zivu rijec.
Pozdrav u Kristu

Oglasi

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava / Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava / Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava / Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava / Izmijeni )

Spajanje na %s

Preoruke

Ovaj portal koristi i preporučuje Jutarnja Zvona web hosting

www.jutarnja-zvona.com

Ovaj portal koristi i preporučuje Jutarnja Zvona web hosting

%d bloggers like this: