Moć Isusove slobode


Ciljevi:

  • v prepoznati u osobi Isusa Krista najveće ostvarenje slobodnog čovjeka;
  • v razvijati stav prihvaćanja Isusa kao puta k ostvarenju vlastite slobode.

Isus je na kušnji. Pred njim je izbor. Što mu nudi đavao? Za što se on opredjeljuje?

Duh tada odvede Isusa u pustinju da ga đavao iskuša. 2I propostivši četrdeset dana i četrdeset noći, napokon ogladnje. 3Tada mu pristupi napasnik i reče: "Ako si Sin Božji, reci da ovo kamenje postane kruhom." 4A on odgovori: "Pisano je: Ne živi čovjek samo o kruhu, nego o svakoj riječi što izlazi iz Božjih usta."

5Đavao ga tada povede u Sveti grad, postavi ga na vrh Hrama 6i reče mu: "Ako si Sin Božji, baci se dolje! Ta pisano je: Anđelima će svojim zapovjediti za tebe i na rukama će te nositi da se gdje nogom ne spotakneš o kamen."

7Isus mu kaza: "Pisano je također: Ne iskušavaj Gospodina, Boga svojega!"

8Đavao ga onda povede na goru vrlo visoku i pokaza mu sva kraljevstva svijeta i slavu njihovu 9pa mu reče: "Sve ću ti to dati ako mi se ničice pokloniš." 10Tada mu reče Isus: "Odlazi, Sotono! Ta pisano je: Gospodinu, Bogu svom se klanjaj i njemu jedinom služi!"

11Tada ga pusti đavao. I gle, anđeli pristupili i služili mu.                                                                        (Mt 4,1-11)

Isus je ‘revolucionaran'. Ne poštuje subotnji propis. Čini li to zbog prezira prema svim zakonima i propisima ili zbog…?

9Otišavši odande, dođe u njihovu sinagogu, 10kad gle čovjeka s usahlom rukom. A oni upitaše Isusa da bi ga mogli optužiti: "Je li dopušteno subotom liječiti?" 11On im reče: "Tko to od vas jedinu ovcu koju ima ne bi subotom prihvatio i izvadio kad bi mu upala u jamu? 12A koliko je čovjek vredniji od ovce! Tako, slobodno je subotom činiti dobro!"

13Tada reče čovjeku: "Ispruži ruku!" On je ispruži, i – ruka mu zdrava kao i druga! 14A farizeji iziđoše i održaše vijećanje protiv njega, kako da ga pogube.

(Mt 12, 9 14)

Isusov stav pred životom. Voli li on život? Ako ga doista voli zbog čega ga želi položiti?

14Ja sam pastir dobri i poznajem svoje i mene poznaju moje, 15kao što mene poznaje Otac i ja poznajem Oca i život svoj polažem za ovce.

16Imam i drugih ovaca, koje nisu iz ovog ovčinjaka. I njih treba da dovedem i glas će moj čuti i bit će jedno stado, jedan pastir.

17Zbog toga me i ljubi Otac što polažem život svoj da ga opet uzmem. 18Nitko mi ga ne oduzima, nego ja ga sam od sebe polažem. Vlast imam položiti ga, vlast imam opet uzeti ga. Tu zapovijed primih od Oca svoga." ( Iv 10,14-18)

Isus zna što je najveći neprijatelj čovjekove slobode. Što ti misliš o tom neprijatelju?

Skupe se oko njega farizeji i neki od pismoznanaca koji dođoše iz Jeruzalema. 2I opaze da neki njegovi učenici jedu kruh nečistih, to jest neopranih ruku.

3A farizeji i svi Židovi ne jedu ako prije temeljito ne operu ruke; drže se predaje starih. 4Niti s trga što jedu ako prije ne operu. Mnogo toga još ima što zbog predaje drže: pranje čaša, vrčeva i lonaca.

5Zato farizeji i pismoznanci upitaju Isusa: "Zašto tvoji učenici ne postupaju po predaji starih, nego nečistih ruku blaguju?"

6A on im reče: "Dobro prorokova Izaija o vama, licemjeri, kad napisa: Ovaj me narod usnama časti, a srce mu je daleko od mene. 7Uzalud me štuju naučavajući nauke – uredbe ljudske.

8Napustili ste zapovijed Božju, a držite se predaje ljudske."

9Još im govoraše: "Lijepo! Dokidate Božju zapovijed da biste sačuvali svoju predaju. 10Mojsije doista reče: Poštuj oca svoga i majku svoju. I: Tko prokune oca ili majku, smrću neka se kazni. 11A vi velite: "Rekne li tko ocu ili majci: Pomoć koja te od mene ide neka bude ‘korban', to jest sveti dar, 12takvome više ne dopuštate ništa učiniti za oca ili majku. 13Tako dokidate riječ Božju svojom predajom, koju sami sebi predadoste. I još štošta tomu slično činite." 14Tada ponovno dozove mnoštvo i stane govoriti: "Poslušajte me svi i razumijte! 15Ništa što izvana ulazi u čovjeka ne može ga onečistiti, nego što iz čovjeka izlazi – to ga onečišćuje. 16Tko ima uši da čuje, neka čuje!"

17I kad od mnoštva uđe u kuću, upitaše ga učenici za prispodobu. 18I reče im: "Tako? Ni vi ne razumijete? Ne shvaćate li da čovjeka ne može onečistiti što u nj ulazi 19jer mu ne ulazi u srce, nego u utrobu te izlazi u zahod?" Tako on očisti sva jela.

20Još dometnu: "Što iz čovjeka izlazi, te onečišćuje čovjeka. 21Ta iznutra, iz srca čovječjega, izlaze zle namisli, bludništva, krađe, ubojstva, 22preljubi, lakomstva, opakosti, prijevara, razuzdanost, zlo oko, psovka, uznositost, bezumlje. 23Sva ta zla iznutra izlaze i onečišćuju čovjeka."                                            (Mk 7, 1 22)

"Ako ostanete u mojoj riječi uistinu moji ste učenici, upoznat ćete istinu i istina će vas osloboditi."

(Iv 8, 31 32)

Tko prijateljuje s Isusom, tko njega nasljeduje, taj ide putem istinske slobode.

Isusova sloboda

Evanđelisti predstavljaju Isusa kao čovjeka koji začuđuje svojim autoritetom i slobodom: Isus je slobodan u izboru osoba koje posjećuje, s kojima prijateljuje, slobodno nastupa pred mnoštvom koje ga oduševljeno sluša, ali i pred onima koji mu se suprotstavljaju. Slobodan je pred zakonom i ljudskim predajama.

On je iščekivani Mesija ali je nepredvidiv. Upire prstom u svaku nepravdu koju vidi, razotkriva dvoličnost, namještenu pristojnost, osuđuje tlačenje, pohlepu i naduveno bogatstvo. Isus je to sve mogao zato jer je on sam bio savršeno slobodan ‘od' svake laži, dvoličnosti i nepravde, on sam je bio u sebi oličenje istine, čovjekoljublja
, nepatvorenosti.

Srce – izvor slobode ili ropstva

Isus proglašava da je u čovjekovu srcu izvor ropstva i slobode. Tà iznutra, iz srca čovječjega izlaze zle namisli, bludništva, krađe, ubojstva, preljubi,… On osuđuje grijeh jer je to odbacivanje slobode i zapreka da se čovjek razvije i ostvari u punini. "Tko griješi, rob je grijeha."                                                                   (Iv 8, 34)

Po Adamu robovi, po Kristu slobodni

Isus se predstavlja kao novi čovjek, novi Adam. Kobnom ‘ne' prvog čovjeka suprotstavlja svoj ‘da', svoju vjernost. To je tajna njegove slobode. Ostvario je u potpunosti životni plan zahvaljujući posvemašnjem predanju Ocu. Kao što je Adam prenio na čovjeka napuklu slobodu i udes rastrganosti, tako je Isus svim ljudima darovao slobodu i novi stil života.

Isus oslobađa

U Isusu su djelovale čudesne osloboditeljske sile. Susreti s njime mijenjali su ljude. Matej, omraženi carinik, postao je njegov učenik. Magdalena, javna grešnica, obratila se, promijenila život i postala nova osoba. Zakej, obogaćen nepravednim zaradama, postaje sasvim drugi čovjek. Nakon susreta s Isusom ljudi usmjeravaju svoj život prema služenju drugima. Založiti život za druge je pravi znak slobode. Oni koji žive samo za sebe robuju egoizmu i nisu slobodni. Ljubav prema drugima oslobađa život do čudesne preobrazbe. Primjer imamo u Isusu – istrošio je život za druge. Ali taj život nije nestao. Snagom uskrsnuća zablistao je u svoj punini.

Služenje – vrhunac slobode

Čovjek se najslobodnije osjeća kad nasljeduje Isusa koji se predao za spas svijeta. Otuda proizlazi načelo kršćanske ljubavi koja je vrhunac slobode. Bit slobode je da činimo dobro, da drugima služimo nesebično.

Oglasi

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s

Preoruke

Ovaj portal koristi i preporučuje Jutarnja Zvona web hosting

www.jutarnja-zvona.com

Ovaj portal koristi i preporučuje Jutarnja Zvona web hosting

%d bloggers like this: