Sveta Klara Asiška


Sveta Klara i Sveti FranjoSv. Klara Asiška

Klara se rodila u Asizu najvjerojatnije 1193. g. od oca Favarone di Offreducce i majke Hortulane. Potjecala je iz bogate plemičke obitelji. Kad joj je je bilo 17 godina dirnuta obraćenjem i novim načinom života sv. Franje odlučila je i ona prihvatiti takav način života. Njezina se obitelj nikako nije slagala s time ali je dao svoj pristanak Biskup Guido. Na Cvjetnu nedjelju 1212. bježi iz očinske kuće i pridružuje se Franji i njegovoj braći. Franjo je sa braćom u Porcijunkuli te je nakon simboličnoga obreda primanja (odsjecanje kose i novo odijelo) smješta najprije kod benediktinki Bastiae a kasnije podno brda Subasier. Pridružuje se joj sestra Agnesa a kasnije i druge djevojke. Tada se smještaju u Crkvicu sv. Damjana gdje žive načinom života koji im je dao sv. Franjo.
1215. trebaju prihvatiti Pravilo sv. Benedikta, no Klara uspijeva od pape Inocenta III. ishoditi povlasticu siromaštva. Pomalo se povečava broj sestara, osnivaju se i novi samostani, i sestre dobivaju Hugolinovo Pravilo. 1226. umire sv. Franjo a u procesiji njegovo tijelo počiva kratko vrijeme i u sv. Damjanu. Godine 1234. počinje dopisivanje Klare sa Janjom Agnesom iz Praga koja je bila kćerka češkoga kralja. Ona osniva u Pragu samostan i živi u njemu. U rujnu 1240. Klara na čudesan način odbia saracene od Asiza.
6. kolovoza 1247. papa Inocent IV. proglašava novo Pravilo za “siromašne gospode” ili “siromašne sestre” Klarise koje je hadahnutom Pravilo sv. Franje. Kasnije Klara sastavlja novo Pravilo nadahnuot Pravilom Manje Braće te Hugolinovim i Pape Inocenta. To je Pravilo službeno odobreno 9. kolovoza 1253. od pape Inocenta IV. Njezino se zdravlje sve više pogoršava te umire 11. kolovoza 1253. Sahranjena je u crkvi sv. Jureja koja kasnije postaje sadašnjom crkvom sv. Klare i velikim samostanom Klarise. Svetom je proglašava papa Aleksander IV. u katedrali Anagni 15. kolovoza 1255.
Klarini spisi
Sačuvalo se malo njezinin spisa. Sačuvano je 5 pisama, Pravilo, Oporuka i blagoslov. 1970. izišlo je najpotpunije izdanje Klarinih spisa.
1. Blagolsov sv. Klare
Legenda pripovijeda da je Klara na času svoje smrti blagoslovila svoje sestre sadašnje i buduće. Postoje zapisana tri obrasca njezina blagoslova koji su u svojoj biti isti. Jedan je upučen Agnesi praškoj. Drugi Ermentrudi iz Brugges (Briži) a treći svim sestrama.
2. Pisma Agnesi praškoj (4)
Prijateljstvo Klara i Agnese praške trajalo je preko 20 godina. Sačuvana su samo 4 pisma. Prvo je napisano prije Agnezina ulaska u samostan, (11. lipnja 1234.). U tom pismu Klara naziva Agnezu kćerkom česškoga kralja. Drugo pismo napisano je 1237.g., treće 1238.g. a četvrto 1253.g.
Pravilo sv. Klare
Klara se čitav život borila da dobije pravilo koje bi izražavalo njezin način života. Budući da je IV. Lateranski koncil 1215. zabranio potvrde novih pravila Klara je imala mnogo muka kako bi za sebe i svoje sestre ishodila vlastito pravilo. Taj je tekst bio potvrđen bulom >>Solete Anoire< >razbijala alabastrenu posudu svojega tijela napunjajući miomirisom svetosti Crkve Božje< <.

Oglasi

1 komentar (+dodaj svoje?)

  1. Anita
    kol. 10, 2007 @ 05:40:32

    Lijep Vam pozdrav i sve pohvale za stranicu,molim se sv.Klari već dosta godina i toliko mi je puta pomogla u neobičnim situacijama kad ne bih znala kud i kako.Nisu to bila neka čuda,nego kao savjeti,kao iznenadna rješenja nekog problema.Nikad joj neću moći dovoljno zahvaliti za mir koji mi poklanja.

    Odgovori

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava / Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava / Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava / Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava / Izmijeni )

Spajanje na %s

Preoruke

Ovaj portal koristi i preporučuje Jutarnja Zvona web hosting

www.jutarnja-zvona.com

Ovaj portal koristi i preporučuje Jutarnja Zvona web hosting

%d bloggers like this: