Lov u mutnom – Helena Aničić, vjeroučiteljica


LOV U MUTNOM

Ako dobro radiš, vedrinom odsijevaš. Međutim čini mi se jako istinita. Polazeći od sebe, ako nešto nisam dobro napravila odmah izbjegavam pogled ili osobu jer mi je neugodno biti u njezinoj blizini zato što sam pogriješila. Tako i kad tumačim nešto djeci uvijek dajem primjer razbijene vaze za koju su okrivili brata ili sestru pa onda bježe od mame kako on ne bi shvatila da su pogriješili. Tada svakako ne odsijevamo vedrinom. Lice nam je maska.

Razmišljajući nad Isusovim životom shvatila sam da su Njegova djela, kao i život, transparentni. Što bi značila ta riječ? Za mene ona znači da nikad ništa ne skrivaš, da te nije strah da će se saznati za ono što si uradio, da ljudi uvijek mogu imati uvid u tvoja djela jer činiš dobro. A takav je za mene bio Isus. On nije «lovio u mutnome» tj. ništa nije radio skrivečki.

Apostolima koji su svu noć lovili ribe, kad je za to i bilo vrijeme, Isus predlaže da bace mreže za lov po danu. Po svim ribarski i Petrovim mislima je to nezamislivo. Nitko ne lovi danju. Ali jer vjeruju odlučuju Baciti mreže. Na Isusovu riječ. Gle čuda! Mreže su bile toliko pune da su se razdirale.(usp. Lk 5,1-11.)

Zašto Isus govori učenicima da rade nešto što nije pravilno po njihovim zamislima? Nitko nije lovio ribu po danu, nego uvijek po noći. Zato jer se Isus ne mora skrivati pod okriljem noći, njegova su djela transparentna. Želi pokazati da se s njim ne moramo bojati, sakrivati jer činimo dobro. Jer naša lica vedrinom sjaje jer imamo živoga Isusa u sebi. A to je nešto drukčije od onoga što ovaj sivi svijet ima. Imamo Stvoritelja u sebi. Primamo ga i on ostaje s nama. Nosimo ga i dijelimo jer želimo ga dijeliti da i drugima bude dobro kao i nama. Trebamo biti Kristonosci. Biti transparenti i nositi ono što živimo u sebi.

Koga ti ili što nosiš drugima?

Isus nas nije poštedio kušnji niti problema. Isus daje milost pa tek onda dopušta kušnju u kojoj se tali naša vjera. Prvo nam je dao obilne milosti sakramenata. Od prvih dana našega rođenja primamo sakrament krštenja, još prije nego što znamo tko smo dobivamo milost. I tako je cijeli naš život. U ranom djetinjstvu dok još nismo ni svjesni punine milosti dobivamo Isusa u sakramentu euharistije. Zatim ispovijed koja nam je stalno na raspolaganju. Onda sakrament krizme. Tj. punine Duha Svetoga koga dobivamo i ostajemo trajno u Njegovoj zaštiti. Zatim opet u sakramentu ženidbe dobivamo milost blagoslova koji nam je potreban za život u dvoje. Uatim pomoć koju dobivamo u sakramentu bolesničkog pomazanja, možemo ga primiti više puta, kad god nam je potrebna Božja pomoć i ohrabrenje u bolesti, teškoćama. I tako milost n a milost kroz cijeli život.

MOŽE LI TKO ŠTO BOLJE SMISLITI?

Oglasi

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s

Preoruke

Ovaj portal koristi i preporučuje Jutarnja Zvona web hosting

www.jutarnja-zvona.com

Ovaj portal koristi i preporučuje Jutarnja Zvona web hosting

%d bloggers like this: