Uskrsni običaji


USKRSNI OBIČAJI

Uskrsu prethodi KORIZMA.

Vrijeme 40-dnevne priprave. Vrijeme pokore, promišljanja, djela ljubavi. Čovjek traži ponovno put svjetla, put ljubavi, put KRISTA i SPASENJA. Kroz to vrijeme osobito se skrušeno moli, a utorkom i petkom obavlja se i pobožnost KRIŽNOG PUTA. 14 postaja koje nas podsjećaju na MUKU i TRPLJENJE Spasitelja našega Isusa Krista.  

Uvod u Veliki tjedan i najbliža priprava za Uskrs je CVJETNA NEDJELJA. Spominjemo se Isusovog slavnog ulaska u Jeruzalem. Na taj dan svećenik blagoslivlja maslinove grančice koje vjernici potom nose u svoje domove. Simbol su MIRA, LJUBAVI, PRAŠTANJA i TOLERANCIJE.   U sam Uskrs uvodi nas SVETO TRODNEVLJE. U mojoj se obitelji ta 3 dana posti. Zajedno molimo i odlazimo na BOGOSLUŽJE.  

VELIKI ČETVRTAK– spomendan Isusove posljednje večere  

VELIKI PETAK– muka Isusova. U taj dan se ne radi ništa o zemlji i strogi je post i nemrs. Popodne svi zajedno odlazimo na obred Velikog Petka. Mi djeca, najviše se radujemo Velikoj Suboti. Toga dana sve je veselo, živo. Mama i ja bojamo  pisanice, plave, žute crvene, zelene. Ipak  najdraže su mi one obojane na starinski način, voskom, korom i luka i maslačkom. Baka dovršava slasne, proljetne kolače, a djed kuha šunku.U popodnevnim satima u našoj župi blagoslov jela. Navečer odlazimo na VAZMENO BDIJENJE. Sam Uskrs je osobito veseo kako i dolikuje tom najvećem katoličkom blagdanu. Uskrs je simbol SVJETLA, SPASENJA, novog života. Upravo takve su i boje u domu. Šareni stolnjaci živih boja, pisanice i razigrani buketići. Buđenje, zajednička molitva, doručak blagoslovljenih  namjernica i odlazak na Sv. Misu. Nakon ručka, igra šarenim pisanicama. Naravno, nekim čudom tu se pojave i šareni paketići. Mama kaže ZEKIN DAR dobroj dječici. Znam da je to šala i da nije baš povezan s vjerom, ali svakako je drag i dobrodošao.   

Mia Bilanđija 4. razred

OBIČAJI U MOM DOMU ZA USKRS

 Običaji u mom domu za Uskrs su veoma posebni.Veselje i pisanice nisu običaji za Uskrs, pogotovo ne obrok.Svakog Uskrsa baka pozove časnu sestru, svoju poznanicu i ona nam priča o Uskrsu, Isusu Kristu i Bogu.U priči o Uskrsu spomenula je da je simbol Uskrsa jaje. Iz jajeta se izleže pile.To je prekrasno malo stvorenje. Nije to sve. Moja obitelj i ja često idemo u Međugorje za Uskrs. Premda ima mnogo kamenja u cipelicama ići nisam mogla, pa sam išla bosa, prekrasan osjećaj.eto običaji u mom domu za Uskrs su jako posebni i zanimljivi jer

 ne idem samo posvetiti jelo, vratiti se kući i sve pojesti.

 Ivona  Marušić  4. razred Gornja Vrba

Oglasi

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s

Preoruke

Ovaj portal koristi i preporučuje Jutarnja Zvona web hosting

www.jutarnja-zvona.com

Ovaj portal koristi i preporučuje Jutarnja Zvona web hosting

%d bloggers like this: