Kada baka presije brašno stavi ga u drveno korito, zatim…


Kruh moje bake 

Moja baka je najbolja baka na svijetu, zato što me puno voli. Ali ona je posebna zato što najbolje peče kruh u krušnoj peći. Ona ima jedno drveno korito u koje stavlja brašno. Ali najprije ga mora prosijati na sito zato što brašno mora biti čisto, ne smije biti nikakvog truna. Kada baka presije brašno stavi ga u drveno korito, zatim u brašno stavi kvas, malo vode i germu. To sve zajedno uzmiješa i ostavi preko noći da se diže u koritu. Korito pokrije sa stolnjakom. Slijedeće jutro baka stavi u korito još vode i počne mijesiti kruh. Baka njega mijesi dok ne bude dovoljno dobar, zatim kruh mora odstajati dva sata. Kada prođe dva sata baka stavlja kruh u pletene košare te naloži krušnu peć. Potrebne su tri vatre u krušnoj peći. Baka izgrće žegu iz peći. Ja i brat i seka nosimo kruh u pletenim košarama. Baka ga stavlja u krušnu peć. Kruh se peče sat i pol. Nakon toga baka ga vadi iz peći. Zamiriše nam cijelo dvorište po bakinom domaćem kruhu. Eto to vam je recept moje bake Eve. Ja vam kažem ona vam peče najbolji domaći kruh na svijetu jer to je moja voljena Baka.

 Nikola Novković, 3 g raz. Šušnjevci

Odgovori

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava / Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava / Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava / Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava / Izmijeni )

Spajanje na %s

Preoruke

Ovaj portal koristi i preporučuje Jutarnja Zvona web hosting

www.jutarnja-zvona.com

Ovaj portal koristi i preporučuje Jutarnja Zvona web hosting

%d bloggers like this: