Svi sveti i Dušni dan


Svi sveti i Dušni dan 

Svi sveti svetkovina je u rimokatoličkoj Crkvi, a njome se slave svi sveci. Slavi se 1. studenog. Spomen mučenika, zajednički i različito počeo se slaviti od 4. stoljeća. Prvi tragovi općeg slavlja svih svetih obilježeni su najprije u Antijohiji i to upravo u nedjelju nakon Duhova. Papa Grgur III. premjestio je ovaj blagdan na 1. studenog. U kalendaru katoličke Crkve, Svi sveti označeni su kao svetkovina, a ujedno su i neradni dani u Republici Hrvatskoj.

Osim u Katoličkoj Crkvi ovaj se blagdan obilježava i u Engleskoj Crkvi kao i u mnogim Evangelističkim Crkvama. Na blagdan Svih svetih slavimo sve Isusove prijatelje u nebu.

Oni su nam svojim životom i djelima pokazivali Božju ljubav na zemlji.

Time su pokazali kako se postaje svet.

Među njima ima mnogo naših baka, djedova, rođaka, braće i sestara koji su nakon smrti prešli u vječni život nebeskom Ocu.

Među narodom obično se ovaj blagdan povezuje s obilaskom groblja i uređivanjem grobova, pa tako i spomenom na mrtve. Vjernici se mole za umrle. U Crkvi se spomen svih vjernih mrtvih ili Dušni dan obilježava dan kasnije, 2. studenog. Dušni dan je nastavak blagdana Svih svetih. Mnogi i tog dana odlaze na groblje. Često svi naši pokojnici nisu na istom groblju pa posjećujemo više groblja.

Na grobljima je uvijek mirno i tiho, ljudi su pristojno odjeveni i primjereno se vladaju. Mnogi su odjeveni u tamnu odjeću koja upućuje na žalost za umrlima.

  Maja Mendelski , 3 a. G. Vrba

Oglasi

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava / Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava / Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava / Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava / Izmijeni )

Spajanje na %s

Preoruke

Ovaj portal koristi i preporučuje Jutarnja Zvona web hosting

www.jutarnja-zvona.com

Ovaj portal koristi i preporučuje Jutarnja Zvona web hosting

%d bloggers like this: