Došašće


Došašče

Ti si prije svih vjekova: dođi i spasi nas koji živimo u ovom vijeku.

Ti si stvorio svijet i sve što na njemu boravi: dođi i otkupi djelo ruku svojih. (Molbenica)

Došašće je vrijeme čekanja, iščekivanja Isusovog dolaska, rođenja. To je također i vrijeme kojim počinje nova crkvena godina. Mi u Došašću iščekujemo i slavimo Isusov dolazak na tri načina. Sjećamo se Isusovog dolaska i rođenja ovdje na zemlji u ljudskom tijelu. Čekamo Isusov dolazak sada i ovdje, da se rodi u našim srcima, jer ga željno iščekujemo. Čekamo i Isusov ponovni dolazak na zemlju u fizičkom obliku. Mi ne znamo kada će to biti, ali smo u stalnom iščekivanju. Božić nije zato nego vrhunac Kristova dolaženja u našu životnu stvarnost.

Gospodine, nauči nas, u svjetlu svoje mudrosti, zemaljskim se dobrima pravilno služiti, a za nebeskima težiti.> (Popričesna molitva)

Nije dovoljno da čovjek živi samo običnim životom, potrebno je da u sebi nastoji živjeti Božjim životom. Živeći svojim životom ne postižemo n išta više, ne dosižemo vrhunac svojih mogućnosti. Živeći Božji život nadvisujemo svoje sposobnosti jer u našu osobnost ulazi Bog a mi sudjelujemo u životu i naravi samoga Boga.

To znači da kada se čovjek povlači sam u sebe, zakržlja, ograničava svoje sposobnosti. A kad čezne za Bogom proširuje svoje sposobnosti iznad onih koje bi i prirodno imao u sebi. Udaljavajuće se od Boga čovjek se udaljuje i od samoga sebe. A približavajući se Bogu postaje bolji i kao čovjek.

Nemojte odustati. Dopustite da Vas Krist privuče svojom svjetlošću, svojom dobrotom. Nije važno u kojem će vam se razdoblju svog života Krist svidjeti. Bilo kao malo dijete koje želi zaštitu pred kraljem Herodom, prijeti mu smrt, a tako je mali i nezaštićen. Može vam se svidjeti i Isus kao malo dijete-izbjeglica u Egiptu, stranoj zemlji. Možda pronalazite sebe u Isusu kada je bio kao mali dječak izgubljen u Hramu, možda vam je bliz u toj svojoj izgubljenosti a opet bliskosti s Nebeskim Ocem. Možda vam je Krist bliz kao odrasla osoba, smiren, prolazi zemljom čineći dobro i tako oplemenjuje sve one s kojima se susreće. Nije važno kako ga najradije prepoznajete i doživljavate. Važno je da ga susrećete u molitvi, svetoj misi, sakramentima, drugim osobama.

Otvorite svoja srca Spasitelju koji je došao, koji dolazi i koji će doći. Iščekujte ga kao one mudre djevice sa svjetiljkama prepunim ulja dobrih djela koje ste sakupili prolazeći zemljom.

Očistite svoja srca da u Njega može ući mali Kraljić- Božić.

Helena Aničić,vjeoručiteljica

Oglasi

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s

Preoruke

Ovaj portal koristi i preporučuje Jutarnja Zvona web hosting

www.jutarnja-zvona.com

Ovaj portal koristi i preporučuje Jutarnja Zvona web hosting

%d bloggers like this: