Isuse, kako je silna tvoja ljubav!


Isuse, prigovaraš farizejima i pismoznancima da su na leđa drugih natovarili teška, Isuse, kako je silna tvoja ljubav! Ti i Otac ste jedno. Tražiš od nas da budemo savršeni kao što je savršen naš Otac na nebesima. Govoriš sve to nama danas, ali u snazi vlastite ljubavi.
Ti, Isuse, ljubiš i praštaš, ljubiš i opravdavaš, ljubiš i ne osvećuješ se, ljubiš bez razmišljanja je li ta osoba dostojna tvoje ljubavi. Svakom stvorenju, svakom čovjeku nudiš svoju ljubav. Želiš da svi osjete ljubav, da svi osjete da su ljubljene osobe. Jpravo svojom ljubavlju i svojom pažnjom liječiš ljudska srca. Ljubiš i ne pitaš tko je tko.
A imao si razloga, Isuse, da se opireš poticajima ljubavi. Bilo je puno onih koji te nisu ljubili; bilo je onih koji su te htjeli uništiti, onih koji su ti iskrivljavali riječi, koji su protiv tebe krivo svjedočili. Bilo je svega, Isuse! Ali ti ljubiš i praštaš. Ti daješ da sunce izlazi svako jutro nad sve ljude i da kiša jednako zalijeva polja dobrih i zlih. Gledaš u svima najprije ljude, osobe, čovjeka, biće koje treba ljubav upravo kao terapiju spasenja. Divan si, Isuse, u svojim primjerima. Judu u posljednjem času i sudbonosnoj gesti izdajstva nazivaš »prijateljem«; razbojniku na križu otvaraš raj; ljudima pod križem opraštaš i opravdavaš. Mnogi su te mrzili, mnogi su tebi bili neprijatelji! Ali, ti, Isuse, ti nisi bio neprijatelj nikome!
»Ljubite jedni druge, kao što sam ja ljubio vas!« I to nam poručuješ, Isuse! »Ljubite sve ljude kao što sam ja ljubio!« Znam, Isuse, da to i tako nikad neću postići. Znam da je to nemoguće. Ja sam »samo čovjek«. A ipak naređuješ, pozivaš na takvu ljubav. Jer, to je tek ona prava, posebna, tvoja ljubav, različita od poganske, različita od klanske i klupske, različita od nacionalne i rasne, različita od vjerske i rodbinske. Pozivaš na potpunu ljubav kao što si ti ljubio. I znam da me nećeš pitati imam li puno neprijatelja oko sebe, ima li puno onih koji me mrze, nego ćeš me pitati komu sam ja prijatelj i ima li ikoga komu bih ja mogao biti neprijatelj?
»Ljubite neprijatelje svoje! Ljubite one koji su vam teški, koji vam idu na živce, koji drukčije misle, koji pripadaju drugoj ideologiji, koji vam žele zlo. Ljubite ih! Ljubite sve one koji vas neprestano zlostavljaju, koji vas predaju na sudove, koji vam narušavaju dnevni mir, koji su prebučni u noći, koji vas maltretiraju svojim pijanstvom, koji vas ne slušaju, a trebali bi!
Ljubite i budite spremni umrijeti, budite spremni izgubiti svoja prava! Ljubite kao što sam ja vas ljubio!«

Fra Zvjezdan Linić

Oglasi

1 komentar (+dodaj svoje?)

  1. s. Nada
    ožu. 08, 2011 @ 14:14:54

    Baš dobar tekst, razmišljanje, Isusova riječ… hvala ti, Josipe, što si to objavio! Blagoslovljenu ti korizmu!

    Odgovori

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava / Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava / Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava / Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava / Izmijeni )

Spajanje na %s

Preoruke

Ovaj portal koristi i preporučuje Jutarnja Zvona web hosting

www.jutarnja-zvona.com

Ovaj portal koristi i preporučuje Jutarnja Zvona web hosting

%d bloggers like this: